Het Mobiliteitsbudget: Alles wat je moet weten

Start jij binnenkort jouw eerste job? Of ben je deze zomer toe aan een nieuwe uitdaging? Tijdens de loonbesprekingen krijg je misschien te maken met keuzes als de salariswagen of het mobiliteitsbudget. Geen paniek! Met deze 5 tips helpt Batt je op weg!

 

Tip 1: Een salariswagen of het mobiliteitsbudget, wat is dat nu precies?

Elektrisch leasen of autodelen in Gent voor bedrijven en gezinnenDe salariswagen, ook wel bedrijfswagen genoemd, wordt door werkgevers aangeboden als onderdeel van je salaris. Je kunt deze auto zowel voor werk als privé gebruiken. De kosten worden vaak deels van je loon ingehouden, en je krijgt meestal ook een tankkaart.

Het mobiliteitsbudget is een alternatief voor die salariswagen. Je krijgt een budget dat je kunt besteden aan verschillende vormen van vervoer zoals openbaar vervoer, deelwagens, elektrische voertuigen en zelfs huisvestingskosten als je dicht bij je werk woont. Het is flexibel en stimuleert duurzame keuzes.

Dit budget is vooral populair bij jonge werknemers die vaak flexibel zijn in hun mobiliteitsbehoeften en de salariswagen niet als statussymbool zien. Bovendien krijg je belastingvoordelen, wat het een voordelige optie maakt.

Het vervangen van de salariswagen door een mobiliteitsbudget kan een slimme zet zijn voor bedrijven en werknemers die op zoek zijn naar meer flexibiliteit en duurzaamheid.

Tip 2: Kan iedereen gebruikmaken van het mobiliteitsbudget?

Alle werknemers die volgens het loonsysteem van hun werkgever recht hebben op een bedrijfswagen, komen in aanmerking voor het mobiliteitsbudget.

Werk je zonder arbeidsovereenkomst, maar onder gezag? Dan val je ook onder deze regeling, zelfs in de publieke sector voor zowel contractuele als statutaire personeelsleden.

Zelfstandige bedrijfsleiders kunnen niet meedoen aan het mobiliteitsbudget. Ben je zowel werknemer als bedrijfsleider binnen dezelfde onderneming, dan kun je alleen meedoen als je als werknemer recht hebt op een bedrijfswagen.

Niet alle bedrijfswagens komen in aanmerking voor omzetting naar een mobiliteitsbudget. Dit hangt af van je functie, sector en de regels van je werkgever. Check dit dus goed voordat je een beslissing neemt.

Tip 3: Hoeveel mobiliteitsbudget krijg ik?

De hoogte van je mobiliteitsbudget wordt bepaald door de Total Cost of Ownership (TCO) van de salariswagen die je zou hebben gekregen. Dit omvat alle kosten zoals lease, brandstof, verzekeringen, onderhoud en belastingen. Op basis hiervan wordt je budget berekend, wat je kunt besteden aan verschillende mobiliteitsopties.

Het budget moet minimaal €3000 zijn, tot maximaal een vijfde van je bruto jaarloon, met een plafond van €16.000 per jaar. Vanaf 1 januari 2024 worden deze bedragen jaarlijks geïndexeerd. In 2024 zijn de grenzen €3055 en €16.293. Je werkgever moet op verschillende momenten controleren of het budget deze marges respecteert.

Vanaf 1 januari 2024 kun je ook kiezen tussen een formule op basis van werkelijke kosten en een forfaitaire formule. Deze keuze moet consistent blijven voor alle werknemers gedurende drie jaar.

Tip 4: Wat zijn de voordelen van het mobiliteitsbudget?

Het mobiliteitsbudget biedt verschillende voordelen, afhankelijk van jouw situatie en woon-werkafstand. Hier zijn enkele voordelen:

Elektrisch leasen of autodelen in Gent voor bedrijven en gezinnen

  • Financieel en fiscaal voordeel: Het mobiliteitsbudget komt met belastingvoordelen, waardoor je netto meer overhoudt dan bij een traditionele salariswagen.
  • Duurzaamheid: Je kunt kiezen voor milieuvriendelijke vervoersopties zoals elektrische fietsen, deelauto’s en openbaar vervoer, wat bijdraagt aan een lagere ecologische voetafdruk.
  • Flexibiliteit: Het budget kan ook worden gebruikt voor huisvestingskosten als je dichter bij je werk gaat wonen, wat je reistijd en kosten kan verminderen.
  • Ruimere keuze: Je hebt de vrijheid om te kiezen hoe je het budget besteedt. Of je nu liever met de trein reist, een elektrische fiets leaset of je hypotheek aflost, het kan allemaal.

Tip 5: Hoe kan ik mijn Mobiliteitsbudget besteden?

Het mobiliteitsbudget kan op drie manieren worden besteed:

  • Pijler 1 – Een milieuvriendelijke bedrijfswagen: Je kunt kiezen voor een milieuvriendelijker model dan je oorspronkelijke salariswagen. Vanaf 2026 worden alleen volledig elektrische auto’s als milieuvriendelijk beschouwd.Elektrisch leasen of autodelen in Gent voor bedrijven en gezinnen
  • Pijler 2 – Duurzame vervoermiddelen: Het budget kan worden besteed aan duurzame vervoermiddelen zoals fietsleningen, deelmobiliteit, abonnementen voor openbaar vervoer (ook voor gezinsleden), parkeerkosten bij openbaar vervoer, en zelfs huisvestingskosten als je dicht bij je werk woont (binnen een straal van 10 km).
  • Pijler 3 – Eventueel saldo in cash: Als er aan het einde van het jaar nog een saldo overblijft, wordt dit uitbetaald aan de werknemer onder een eenmalige inhouding van een sociale zekerheidsbijdrage van 38,07%.

Je kunt bij de bepaling van het budget in pijler 1 kiezen tussen werkelijke kosten of een forfaitaire formule. Dit biedt meer transparantie en zekerheid over wat je je binnen het mobiliteitsbudget kunt permitteren. Heb je meer uitgegeven dan voorzien? Dan moet je het teveel terugvorderen. Heb je minder besteed? Dan wordt het overschot als cash uitgekeerd, na aftrek van de bijzondere werknemersbijdrage.

Meer informatie over de pijlers en hoe je je mobiliteitsbudget kunt besteden, is te vinden op de website.

 

Waarom kiezen als je Batt kan zijn? 

Met BattMobility haal je het maximale uit jouw mobiliteitsbudget. Zo kan je een wagen leasen EN geld overhouden voor andere opties zoals openbaar vervoer, een fiets of zelfs je huur! Zo profiteer je niet alleen van flexibiliteit en duurzaamheid, maar bespaar je ook nog eens op kosten. Dat is pas Batt!

 

Bij BattMobility geloven we in slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen die perfect passen bij jouw levensstijl en behoeften. Of je nu kiest voor een leasewagen, een deelwagen, het openbaar vervoer, een elektrische fiets, of een combinatie van alles, wij zorgen ervoor dat je het meeste uit jouw mobiliteitsbudget haalt.

Ben je benieuwd hoe jij jouw mobiliteitsbudget het beste kunt inzetten? Wil je meer weten over de voordelen en mogelijkheden die BattMobility biedt? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe eenvoudig en voordelig groen rijden kan zijn. Samen maken we mobiliteit duurzaam, flexibel en betaalbaar.

 

Plan een gesprek in met Niels en samen vinden we de beste formule voor jou!

Deel dit bericht

Meer weten over onze producten?

Plan dan vrijblijvend een gesprek in met Niels, onze Sales Manager.

wintercircus 2

INGEVULD – Administratief boekhoudkundig medewerker

wintercircus 6

MobilityOS.io verhuist naar het Wintercircus

vacature .net c# battmobility wintercircus

VACATURE – Full stack .Net 8 Developer

BattMobility NV - Maatschappelijke zetel Muinkkaai 53, 9000 Gent - RPR Gent BTW 0697.709.023 - BELFIUS BE53 0689 4223 1553